Spiżarnie w naszych domach

Spiżarnia to chłodne pomieszczenie, w którym przechowuje się żywność przed jej użyciem. Spiżarnie były szeroko używane przed popularnością lodówek. Spiżarnia powinna być tak chłodna jak to tylko możliwe, powinna być bliska miejscu, w którym przygotowuje się posiłki. Musi chronić żywność przed wtargnięciem much i robaków. Należy utrzymywać ją w czystości. Jest wyposażona w półki i szafki, odpowiednie do żywności jaka jest w niej przechowywana. Na północnej półkuli prawie wszystkie domy zwykle mają spiżarnie i kuchnie po północnej części, aby nie były narażone na promienie słoneczne. W Australii i Nowej Zelandii spiżarnie umieszczane są w stronę południową lub wschodnią z tego samego powodu. Wiele spiżarni mają małe okna bez szyby, których otwór jest zakryty cienką siatką. Pozwala to na swobodny przepływ powietrza i uniemożliwia dostanie się do wewnątrz much, mrówek czy też innych robaków. Wiele dawnych spiżarni, szczególnie większych domostw, posiadały haki na suficie do zawieszenia mięsa z upolowanych zwierząt.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.